In het kader van 75 jaar vrijheid geeft Herman Broers op 24 maart 2020 de Stadskazernelezing over de gevangenentransporten door Kampen tijdens de Hongerwinter 1944-1945. Op deze dag is het precies 75 jaar geleden dat het laatste gevangenentransport in de stad aankwam.

Volgens de Kamper Rode-Kruisvoorzitter in de oorlog mr. Samuel Perrin waren de gevangenentransporten door Kampen tussen oktober 1944 en maart 1945 ‘één van de meest weerzinwekkende vertooningen, welke de Duitschers hier hebben opgevoerd’. 

120.000 dwangarbeiders zijn in Nederland tijdens de Hongerwinter opgepakt om in Duitsland tewerkgesteld  te worden. 35.000 van hen reisden onder de slechtst denkbare omstandigheden vanuit de grote steden per schip over het IJsselmeer naar het oosten, via de ‘overstapplaats’ Kampen. Velen waren er bij aankomst slecht aan toe door kou, honger en ontberingen.

Kampen greep in

Dankzij ingrijpen van de dokters Kolff en Pel, het Kamper Rode Kruis en de lokale bevolking kregen ze voedsel en medische verzorging. In tien noodziekenhuizen in Kampen en IJsselmuiden werden meer dan 1200 personen verpleegd. Meer dan 800 van hen wisten alsnog te ontsnappen omdat ze bijvoorbeeld symptomen van ziekte kregen toegediend door de artsen die na de oorlog schreven: ‘Wij lieten geen kans voorbijgaan om de nazi’s te beroven van iedere potentiële gevangen die we onder behandeling kregen’. 

‘In oorlogstijd draaien alle waarden om’

Artsen die gevangenen ziek maken? ‘In oorlogstijd draaien alle waarden om’, zei dokter Kolff daarover, ereburger van Kampen en arts van toen. Alle waarden draaien om werd zo de titel van de expositie over de Tweede Wereldoorlog bij 75 jaar vrijheid die in de Stadskazerne te zien is van 20 maart tot 30 mei 2020.

Over de lezing

De Stadskazernelezing wordt georganiseerd door de Bibliotheek Kampen, RTV IJsselmond, Stadsarchief Kampen en de Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel. Alle vier zijn gevestigd in De Stadskazerne en vinden het belangrijk dat mensen weten wat er hier, op deze plek in Kampen, gebeurd is. Deze geschiedenis verdient meer bekendheid. Want hoe mooi is het dat de mensen in Kampen opstonden om de medemens te helpen.

De lezing wordt gegeven door historisch journalist Herman Broers, medesamensteller van de expositie. Herman is bekend van boeken als Dokter KolffDe StadskazerneBlauw HaarVerhalen van De Engelenberg.  De geschiedenis van de Van Heutszkazerne en de gevangenentransporten spelen ook in deze boeken vaak een rol.

Praktische Informatie

Tickets bestel je online via www.bibliotheekkampen.nl (https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/volwassenen-18/163-stadskazernelezing-75-jaar-bevrijding)
🗓 24 maart 2020
📌 De Stadskazerne, Johan van Mulkenzaal
🕗 Inloop: vanaf 19:30 uur, start: 20.00 uur
💰Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje.

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media