Op dinsdagochtend 17 april 1945 vaart visserszoon Warner Pap met zijn bootje van Kampen naar IJsselmuiden. Aan de overkant van de IJssel vragen drie Canadese militairen en een Nederlands tolk hem of hij ze over wil roeien naar Kampen. Een paar minuten later zetten de Canadezen bij de synagoge aan de IJsselkade als eerste bevrijders voet op Kamper bodem.


In de dagen voor de bevrijding is het in de omgeving van de stad onrustig. Duitse soldaten en Nederlandse collaborateurs trekken in een chaotische stoet met auto’s, paard-en-wagens, fietsen of te voet via Kampen naar het westen van het land. Om de vanuit Zwolle oprukkende Canadezen tegen te houden, blazen de Duitsers de IJsselbrug op de avond van 14 april op. De volgende dag wordt IJsselmuiden al bevrijdt. Een deel van de Duitsers trekt zich terug op Kamperveen, en bestookt de Canadezen van daaruit met hun artillerie. De granaten gieren over Kampen heen. Het zijn vrijwel de laatste gevechtshandelingen.


In de vroege morgen van 17 april blijken de laatste Duitsers geruisloos uit Kampen verdwenen. De Canadezen varen met hulp van Warner Pap de IJssel over, en al gauw volgen er meer bootjes die de oversteek wagen. Op het stadhuis worden de bevrijders ontvangen door de net uit de onderduik teruggekeerde burgemeester Oldenhof.


Na diens toespraak verlaten de Canadezen om onduidelijke redenen Kampen weer. Het bevrijdingsfeest is er niet minder om, al ontaard dat al snel in een volksgericht voor collaborateurs, NSB’ers en moffenmeiden. Pas twee dagen later trekken de Britten van het 49e Recce Regiment de IJsselstad definitief binnen. Met de bevrijding van Kampen is op 17 april 1945 heel Overijssel van de Duitse bezetting verlost.

Met dank aan RTV Oost is er een dagelijks vrijheidsjournaal. De editie van vandaag kan je hier bekijken 👉 https://www.rtvoost.nl/tv/programma/1061/In-het-voetspoor-van-de-bevrijders/aflevering/542135/17

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media