Vrijdagmorgen 17 april 2020 werd door burgemeester Koelewijn Kamper Warner Pap in het zonnetje gezet op zijn balkon van de Amandelboom. De 92 jarige Kampenaar was aangenaam verrast door het bezoek van de burgemeester met behulp van een hoogwerker van de brandweer. Vandaag is het 75 jaar geleden dat Kampen officieel bevrijd was van de Duitsers. En Warner Pap heeft hierbij een grote rol gespeeld door drie Canadese soldaten over te varen van IJsselmuiden naar Kampen en daardoor was de bevrijding een feit. 

Burgemeester bedankt heer Pap, overhandigt hem bloemen namens de gemeente, een bevrijdingstegel uit 1945 en een ingelijste foto van heer Pap in een punter met Canadese bevrijders.Wees er, ondanks Corana-maatregelen, toch virtueel bij. Beweeg je mobiel of tablet voor 360 graden kijkervaring. Of klik met muis en beweeg over het scherm.

Warner Pap zette op 17 april 1945 Canadese bevrijders bij Kampen met zijn punter de IJssel over. Met zijn punter roeide Warner Pap vanaf de IJsseldijk naar het station. Daar aangekomen stapten drie Canadezen, Mobberley, Baker, Lallemand samen met de kamper tolk Frans de Hosson aan boord van de punter. Warner Pap roeide de Canadezen naar Kampen. Zij stapten ter hoogte van de Synagoge aan de IJsselkade aan wal. Dit moment wordt gezien als de bevrijding van Kampen.

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media