Nol Wolters (Kampenaar) was opgeleid voor stuurman aan de Kweekschool voor de Zeevaart in Amsterdam, maar omdat zijn latere echtgenote niet met een zeeman wilde trouwen ging hij daarna een politie-opleiding volgen. In april 1933 werd hij benoemd tot luitenant ter zee der 3e klasse bij de Koninklijke Marine Reserve (KMR) en later volgde promotie tot luitenant ter zee der 2e klasse bij de KMR. Wolters werd bij de mobilisatie in 1939 opgeroepen en aangesteld als commandant van een mijnenveger. Tijdens de meidagen van 1940 toen het leger van nazi-Duitsland Nederland binnentrok ontkwam hij met een mijnenveger naar Engeland terwijl zijn vrouw en baby in Nederland achterbleven. Daar aangekomen kreeg hij verschillende functies op het gebied van inlichtingenwerk bij de Nederlandse regering in ballingschap. Zo werd hij bij de Royal Victoria Patriotic School in Londen ingezet om gevluchte Nederlanders die in Engeland aankwamen te testen op hun betrouwbaarheid om infiltratie te voorkomen.

Nol Wolters vocht ook mee in de Slag om Arnhem tijdens de WOII. Er is veel geschreven over de teddybeer die hij meenam voor zijn dochtertje, die hij nog nooit gezien had omdat zij geboren was toen hij uitweek naar Engeland. Na de heropening in maart 2020 staat het verhaal van Nol Wolters in de spotlights in het Airborne Museum in Arnhem. 

Lees hier het artikel over Nol Wolters in de New York Times.

Lees hier nog meer over het bijzondere verhaal van Nol Wolters.

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media