Het Stripspektakel is een gezellige dag op zaterdag 15 augustus 2020, van 10 – 17 uur rond het thema strips, dit jaar toegespitst op 75 jaar Bevrijding. Er zijn veel strips over de Tweede Wereldoorlog en de beëindiging hiervan. Vooral dit laatste zal vanzelfsprekend de nadruk krijgen. Daarnaast pakken we het 75 jarig jubileum van de bekende strip Suske & Wiske mee, vooral ook omdat die handvaten biedt voor ons thema. ‘Vrijheid’ is ook het thema voor onze jaarlijkse striptekenwedstrijd.

Gezien de opzet van het Stripspektakel zal de nadruk deze dag liggen op het op een vrolijke manier doen herleven van de feestelijkheden naar aanleiding van de bevrijding in mei 1945. Aangezien in 2020 ook het 75 jarig bestaan van de strip Suske & Wiske wordt gevierd, laten we de bezoekers via een ‘Teletijdmachine’ uit deze strip naar het jaar 1945 reizen. Er zullen diverse cosplayers in de kleding van die tijd rondlopen, er komt een ‘modeshow’, uitvergrotingen uit strips die over het bevrijdingsjaar handelen, en meer ‘spraakmakende’ onderdelen. Ook de muziek zal de sfeer en geest van 1945 uitstralen. We gaan zeker niet voorbij aan het feit dat op de dag van het Stripspektakel, 15 augustus, de jaarlijkse Indië herdenking plaatsvindt. Er wordt gewerkt aan een mooie en respectvolle invulling hiervan.

Vieren: het is belangrijk de vrijheid waarin we leven te benoemen en te vieren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, is nog steeds kwetsbaar en vraagt inzet van iedereen. Gesprekken over wat vrijheid voor een ieder betekent (welke leeftijd of achtergrond je ook hebt) willen we aanmoedigen. In dit project wordt daar als volgt invulling aan gegeven: We zoeken opnieuw een invulling binnen het kader van het Stripspektakel, door auteurs en tekenaars van boeken over de oorlogs- en bevrijdingsjaren hebben gemaakt centraal te zetten. We proberen in samenwerking met de bibliotheek voorlezers te vinden en nodigen veteranen (uit latere periodes) uit die kunnen aangeven dat ‘vrijheid’ belangrijk is en de moeite waard om ervoor te vechten als het moet.

Zoals ieder jaar worden diverse stichtingen, verenigingen en instellingen uitgenodigd, hetzij om zich te presenteren of voor samenwerking/assistentie. Dit jaar zal vooral uitgekeken worden naar partijen die iets kunnen toevoegen aan het thema ‘75 jaar bevrijding’ 

Het Stripspektakel is een feest voor iedereen, ook voor diegenen die niet speciaal voor de strips komen. Gebleken is in alle voorgaande edities dat de ongedwongen sfeer zo aanstekelijk werkt, dat er spontaan gesprekken plaatsvinden tussen mensen die elkaar nooit eerder hebben ontmoet. We verwachten dat dit nu, bijvoorbeeld bij het zien van de cosplayers in ’45-kleding, de muziek en de vele andere activiteiten, nog meer dan anders het geval zal zijn.  

Privacy statement - Algemene voorwaarden

Proclaimer

Alle rechten voorbehouden. © 2019 Kampen Partners. Kampen Partners is verantwoordelijk voor de inhoud van deze website, en doet er alles aan deze actueel en juist te houden. Voor zover bekend wordt geen auteursrecht geschonden met de inhoud van de site. Komt u desondanks toch iets tegen dat niet correct is of verouderd, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.

Een concept van: Pankra, Leuk GeregeldMacHelp, BrugMedia, Sterinsocial & Julius Media